Vad är negativa sökord och hur fungerar det i Google Ads?

negativa sökord i google ads

Att annonsera på Google Ads är ett effektivt sätt att marknadsföra ditt företag och öka din synlighet online. Men för att få ut mest av din annonsering är det viktigt att förstå begreppet negativa sökord.

Vad är negativa sökord?

Negativa sökord är ord eller fraser som du kan lägga till i dina Google Ads-kampanjer för att filtrera bort sökningar som inte är relevanta för din produkt eller tjänst. När du lägger till negativa sökord, förhindrar du att dina annonser visas för användare som söker efter saker som inte har något att göra med din verksamhet.

Till exempel, om du säljer skor online, men inte har några skor för barn i ditt sortiment, skulle du kunna lägga till ”barn” som ett negativt sökord. På så sätt skulle dina annonser inte visas för användare som söker efter ”barnskor”, vilket skulle öka relevansen i dina annonser och minska kostnaderna.

Hur fungerar negativa sökord i Google Ads?

När du skapar en kampanj i Google Ads kan du lägga till negativa sökord på tre olika nivåer: kampanjnivå, annonsgruppsnivå och sökordsnivå.

Kampanjnivå

På kampanjnivå lägger du till negativa sökord som gäller för alla annonser i kampanjen. Detta kan vara användbart om du vill filtrera bort sökningar som inte är relevanta för din verksamhet över hela kampanjen.

Annonsgruppsnivå

På annonsgruppsnivå lägger du till negativa sökord som gäller för alla annonser i en viss annonsgrupp. Detta kan vara användbart om du vill filtrera bort sökningar som inte är relevanta för en specifik produkt eller tjänst som du erbjuder.

Sökordsnivå

På sökordsnivå lägger du till negativa sökord som gäller för ett specifikt sökord i en annonsgrupp. Detta kan vara användbart om du vill filtrera bort sökningar som inte är relevanta för ett specifikt sökord, men som kanske är relevanta för andra sökord i samma annonsgrupp.

Varför är negativa sökord viktigt?

Negativa sökord är viktiga eftersom de hjälper till att förbättra annonseringens relevans och kostnaden för din Google Ads-kampanj. Genom att filtrera bort sökningar som inte är relevanta för din verksamhet, kan du öka chanserna att dina annonser visas för användare som är intresserade av dina produkter eller tjänster.

Dessutom minskar negativa sökord också risken för att dina annonser visas för användare som bara söker efter information och inte är troliga att konvertera till kunder. Detta kan spara tid och pengar i din annonseringsbudget.

Så här skapar du en negativ sökordslista

För att skapa en negativ sökordslista i Google Ads kan du börja med att tänka på ord eller fraser som inte är relevanta för din verksamhet eller som du inte vill annonsera för. Du kan använda verktyg som Google Sökordsplaneraren för att hitta lämpliga negativa sökord eller utföra en sökordsanalys.

1. Gå in på Google Ads

Först och främst, logga in på ditt Google Ads-konto och välj din kampanj.

2. Välj sökord och klicka sedan på negativa sökord

Välj alternativet ”Sökord” och sedan ”Negativa sökord” i menyn till vänster. Klicka sedan på den blåa knappen för att skapa en lista med negativa sökord.

negativa sökord i google ads

3. Lägg till negativa sökord

Lägg till negativa sökord som inte är relevanta för dina produkter eller tjänster. Du kan enkelt hitta negativa sökord genom att använda Googles gratisverktyg, Google Keyword Planner.

lägg till negativa sökord i Google Ads

4. Negativ sökordslista

Vi har skapat en lista med negativa sökord som passar för de flesta verksamheter. Du kan enkelt kopiera och klistra in den i din lista.

”rusta”
”jula”
”byggmax”
”bauhaus”
”biltema”
”bygghemma”
”öob”
”amazon”
”wish”
”coop”
”ica”
”lidl”
”ikea”
”clas ohlson”
”apotea”
”city gross”
”jem och fix”
”jysk”
”gratis”
”jobb”
”lediga jobb”
”lärlingsjobb”
”arbete”
”anställning”
”praktik”
”kurs”
”lön”
”bluff”
”försäkring”
”sociala medier”
”volontär”
”omdömen”
”betyg”

5. Spara din lista med negativa sökord

Klicka på rutan ”Spara i en ny eller befintlig lista”, ange sedan ett namn för din lista och klicka på ”Spara”. Nu är du klar!

spara och ange namn för negativ sökordslista i google ads

Hur du lägger till negativa sökord för din annonsgrupp

Nu ska vi gå igenom hur du enkelt kan lägga till negativa sökord för din annonsgrupp genom söktermer. Med hjälp av negativa sökord kommer du att kunna filtrera bort oönskad trafik och se till att dina annonser når rätt målgrupp.

1. Öppna Google Ads

Logga in på ditt Google Ads-konto och öppna den kampanj du vill lägga till negativa sökord i.

kampanj i google ads

2. Välj annonsgrupp

Klicka på annonsgruppen som du vill lägga till negativa sökord för.

annonsgrupp i google ads

3. Klicka på söktermer

Klicka på ”Söktermer” för att se vilka sökfraser och sökord dina annonser visas för. Gå igenom hela listan och markera de sökord som är irrelevanta för din annonsgrupp.

söktermer för en annonsgrupp för att lägga till negativa sökord

4. Lägg till negativt sökord

Klicka på det irrelevanta sökordet och välj ”Lägg till som negativt sökord”. Detta kommer att säkerställa att dina annonser inte visas för dessa sökningar i framtiden.

lägg till som ett negativt sökord

5. Spara negativt sökord

Välj om du vill lägga till det negativa sökordet på annonsgruppnivå, kampanjnivå eller på en lista över negativa sökord. Vi rekommenderar att du väljer att lägga till det på annonsgruppnivå för att se till att det inte påverkar andra annonsgrupper. Klicka sedan på ”Spara” och dina ändringar är nu gjorda!

spara negativt sökord för annonsgrupp eller kampanj

Övervaka söktermsrapporten regelbundet

Eftersom nya sökord kan dyka upp är det viktigt att regelbundet övervaka söktermsrapporten för att se om det finns nya sökningar som bör uteslutas. På så sätt kan du undvika onödiga klickkostnader och förbättra din Google annonsering.

Ta hjälp av Adster

Vill du annonsera på Google, men känner du att du behöver hjälp att komma igång? Adster är en certifierad Google Ads-byrå och Google Partner med SEM-specialister som är experter på att optimera Google-annonser. Fyll i formuläret nedanför så berättar vi mer!

Relaterade inlägg

Få ett prisförslag

Vi gör en individuell bedömning utifrån dina behov. Fyll i dina uppgifter eller ring 010-4912909 för ett prisförslag.

Call Now Button