Så gör du en sökordsanalys (+18 SEO verktyg)

Så gör du en sökordsanalys - Nybörjarguide

Att göra en komplett sökordsanalys är en viktig del av SEO-arbetet. Genom att utföra en sådan analys kan du få en bättre förståelse för söktermerna som dina potentiella kunder använder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder. Detta kan i sin tur hjälpa dig att optimera din hemsida och dina annonser för att öka chansen att ranka högt på Google och nå ut till fler människor.

Varför är en sökordsanalys viktig?

En sökordsanalys är viktig eftersom det hjälper dig att förstå vilka söktermer som är relevanta för din verksamhet. Genom att veta vilka söktermer som är viktiga för din verksamhet kan du optimera din hemsida och dina annonser för dessa söktermer. Det ökar chansen att ranka högt på Google och nå ut till fler människor som är intresserade av det du erbjuder.

Om du publicerar en sida om ett ämne som ingen söker efter, kommer artikeln inte att få någon trafik från Google (eller andra sökmotorer). Många webbplatsägare gör detta misstag, och det är anledningen till att 90,63% av sidorna på nätet inte får någon trafik från Google, enligt Ahrefs studie.

Ahref studie för en sökordsanalys

Så gör du en sökordsanalys

Det finns flera olika sätt att göra en sökordsanalys, men här är en steg-för-steg-guide för att göra en komplett sökordsanalys:

1. Definiera dina mål

Innan du börjar analysera sökord är det viktigt att definiera vad du hoppas att uppnå med din sökordsanalys. Vad är det du vill ranka högt för? Vilka söktermer är viktiga för din verksamhet?

För att få en bättre förståelse för vad som fungerar för dina konkurrenter kan det vara lämpligt att undersöka deras närvaro på Google. Genom att kolla vilka sökord de rankar för, och sen kan du skapa en lista med relaterade sökord som du sedan kan använda som utgångspunkt för din egen sökordsanalys.

Google-sökning där användaren undersöker vad konkurrenterna gör för att identifiera lämpliga sökord för sin egen sökordsanalys

2. Hitta rätt sökord

För att hitta rätt sökord kan du använda dig av en sökordsplanterare, som hjälper dig att identifiera lämpliga sökord. Det finns flera olika sökordsplanerare att välja mellan, men två av de mest populära verktygen är Google Keyword Planner och SEMrush.

Google Keyword Planner är helt gratis att använda, och det enda du behöver för att komma igång är ett Google Ads-konto.

Google Keyword Planner - Sökordsanalys

Ett annat sätt för att hitta lämpliga sökord för ditt företag är att du kan utföra en sökning på Google för ditt sökord, och undersöka de relaterade sökningar som visas under resultaten.

Relaterade sökningar - Google SERP

3. Skapa en lista över sökord

När du har hittat ett antal relevanta sökord för din verksamhet är det viktigt att skapa en organiserad lista att utgå från. Detta kan hjälpa dig att hålla koll på dina sökord och planera hur du ska använda dem i din marknadsföring.

Checklista för sökord - Sökordsanalys

4. Analysera sökvolymen

Använd verktyg som Google Keyword Planner, Ahrefs eller SEMrush för att undersöka sökvolymen för varje sökord på din lista. Det hjälper dig att avgöra vilka söktermer som är mest efterfrågade.

Analysera sökvolym med Googles sökordsplanerare för en sökordsanalys

5. Analysera konkurrensen

För att utföra en konkurrensanalys för ett sökord rekommenderar vi att använda verktyg som SEMrush eller Ahrefs. Dessa verktyg erbjuder mer avancerade funktioner jämfört med Google Keyword Planner. De kostar dock en avgift, med SEMrush som kostar från $119.95/månad och Ahrefs från $99/månad.

Dessa verktyg gör det enklare att avgöra vilka söktermer som är lättast att ranka högt för och därmed hjälper dig att välja de mest lämpliga sökorden för din verksamhet.

SEMRush - Sökordsplanering - Sökordsanalys

6. Skapa innehåll

När du har genomfört en sökordsanalys och identifierat de sökord och sökfraser som du tror är relevanta för ditt företag, kan du börja använda dessa sökord för att skapa innehåll som till exempel landningssidor eller blogginlägg, för att öka din synlighet på sökmotorerna och generera mer trafik till din webbplats.

7. Uppföljning: Google Search Console

Efter att du har skapat SEO innehåll, är det viktigt att regelbundet följa upp och utvärdera resultaten av ditt arbete. Det kan du göra med Google Search Console som är ett gratis verktyg, som ger dig insikter om hur din hemsida hemsida presterar på Google. Det ger information om vilka sökord som leder till trafik, hur ofta dina sidor visas i sökresultaten, vilka sidor som har tekniska problem och mycket mer.

Google Search Console - Gör det möjligt att utföra en sökordsanalys

18 SEO verktyg för att hitta bra sökord

Så, vilket eller vilka sökordsverktyg ska du använda för din sökordsstrategi? Här är mina 18 favoritverktyg, som passar alla budgetar.

1. Google Keyword Planner

Google Keyword Planner är ett verktyg för att hjälpa till att hitta och välja lämpliga nyckelord för att optimera din webbplats och annonser för sökmotoroptimering och annonsering.

Google Keyword Planner är ett gratis SEO verktyg av Google, för att hjälpa företag och marknadsförare att hitta rätt sökord för sin sökordsplanering. Verktyget ger dig möjlighet att söka efter och få förslag på relaterade sökord, samt se estimerade sökvolymer, konkurrens och kostnad per klick. Google Keyword Planner är ett perfekt SEO-verktyg för dig som är nybörjare, eftersom det både är gratis och enkelt att använda.

2. SEMrush

SEMrush är en digital marknadsföringsplattform som erbjuder verktyg för sökmotoroptimering, annonsering, innehållsmarknadsföring och konkurrentanalys.

SEMrush är ett av de mest populära verktygen för sökmotoroptimering (SEO) och sökmotormarknadsföring (SEM). Det ger dig insikter i dina konkurrenters strategier och hjälper dig att hitta rätt sökord och annonser. Verktyget ger dig även information om dina egna annonser, organiska sökresultat, och sökvolym för olika sökord. Med hjälp av SEMrush kan du också spåra din plats i sökresultaten och följa utvecklingen av dina prestationer.

3. Ahrefs

Ahrefs - verktyg för att spåra länkar, sökmotorsoptimering och konkurrentanalys

Ahrefs är också en av de mest populära verktygen för sökordsplanering och länkanalys. Det erbjuder en mängd olika funktioner, inklusive sökordsspårning, länkanalys, konkurrensanalys och mycket mer. Ahrefs är känt för sin kraftfulla databas med länkar, som är en av de största i branschen. Verktyget är lämpligt för både professionella SEO-specialister och företag som vill förbättra sin online-närvaro. Det ger även möjlighet att se tillbaka historisk data och möjlighet att samla data från olika länder. Det är ett komplett verktyg som hjälper dig att förstå och optimera din webbplats för sökmotorerna, samt att förbättra dina länkstrategier.

4. Moz Keyword Explorer

Moz Keyword Explorer - verktyg för att hitta och analysera lämpliga nyckelord

Moz Keyword Explorer är ett avancerat verktyg från Moz för att hjälpa till med sökordsanalysering. Det ger användaren möjlighet att söka efter relevanta och lönsamma sökord, samt att få insikter om sökordskonkurrens och sökvolym. Verktyget är speciellt användbart för SEO-experter och innehållsmarknadsförare som vill optimera sina sökordsstrategier och få en bättre syn på hur deras målgrupp söker efter information online. Moz Keyword Explorer ger dessutom förslag på relaterade sökord och fraser, vilket kan vara till hjälp när man skapar innehåll eller annonser.

5. Google Trends

Google Trends - verktyg för att se hur populära nyckelord ändrar sig över tid

Google Trends är ett gratis verktyg från Google som låter dig se hur populära olika sökord och fraser är över tid. Det ger dig en inblick i hur intresset för ett visst ämne har förändrats över tid, samt vilka platser som har den högsta sökvolymen för ett sökord. Du kan jämföra flera sökord samtidigt för att se vilket som är mest populärt och använda datan för att optimera din sökmotoroptimering och marknadsföring. Verktyget är enkel att använda och ger dig värdefull information för att förstå hur människor söker efter information på nätet.

6. KWFinder

KWFinder - verktyg för att hitta lämpliga nyckelord med låg konkurrens

KWFinder är ett sökordsverktyg som hjälper användaren att hitta relevanta och lönsamma sökord för sin webbplats. Verktyget ger förslag på relaterade sökord och ger också information om sökvolym, CPC och konkurrens för varje sökord. Dessutom finns det möjlighet att se hur en sida rankar för ett sökord och se hur man kan förbättra sin ranking. KWFinder är ett bra val för marknadsförare som vill optimera sin sökmotoroptimering.

7. Ubersuggest

Ubersuggest - verktyg för att hitta lämpliga nyckelord och förslag

Om du letar efter ett bra verktyg för att hjälpa dig att optimera dina sökord, bör du definitivt ta en titt på Ubersuggest. Det är ett gratis verktyg skapat av Neil Patel som ger dig massor av användbar data, som estimerad sökvolym per månad, kostnad per klick i Google Ads och information om konkurrensen både för betald annonsering och i det organiska sökresultatet. Det är ett verktyg som verkligen kan hjälpa dig att få ut det mesta av din sökmotoroptimering.

8. Keyword Tool

Keyword Tool - verktyg för att hitta lämpliga nyckelord och förslag

Keyword Tool är ett verktyg som hjälper dig att hitta relevanta sökord genom att använda sig av Googles Autocomplete-funktion. En av fördelarna med detta verktyg är att det ger dig många förslag på olika sökord. Oftast får man betydligt fler förslag på frågor som innehåller det sökord man söker jämfört med andra verktyg som exempelvis Ahrefs. Gratisversionen av Keyword Tool ger dig tillgång till flera sidor med potentiella sökord, men om du vill se volym och konkurrens måste du betala för det.

9. SERPstat

SERPstat - verktyg för sökmotorsoptimering, annonsering och konkurrentanalys

SERPstat är ett SEO-verktyg som hjälper dig att hitta lämpliga sökord, spåra dina konkurrenters placeringar och få insikter i deras annonsering.

10. Keywords Everywhere

Keywords Everywhere - verktyg för att hitta lämpliga nyckelord och se sökordsdata

Keywords Everywhere är ett plugin för Chrome och Firefox som hjälper dig att hitta relevanta sökord när du gör en sökning på Google. Det ger dig en mängd information om sökorden, inklusive den uppskattade sökvolymen, kostnaden per klick och konkurrensen. Det är väldigt användbart för dig som vill ha en överblick över sökord och sökvolymer varje gång du gör en sökning på Google. Och det fungerar inte bara på Google, utan även på sidor som YouTube, Amazon och eBay.

11. SEO Quake

SEO Quake - verktyg för sökmotorsoptimering och konkurrentanalys

SEO Quake är ett kraftfullt verktyg för att analysera och optimera din webbplats för sökmotorer. Det är ett plugin för både Chrome och Firefox som ger dig en rad olika data om din webbplats och dess konkurrenter. Du kan få information om länkar, sökord, sökvolym, kostnad per klick och mycket mer.

12. Majestic

Majestic - verktyg för att spåra länkar och se länkprofiler

Majestic är en av de mest kända och använda länkdatabaserna som finns tillgängliga på marknaden. Det är ett verktyg som hjälper dig att hålla koll på länkar till din webbplats och hjälper dig att förbättra din sökoptimering. Verktyget erbjuder information om länkar till din webbplats, inklusive antalet länkar, var de kommer ifrån och hur starka de är. Verktyget är väldigt användarvänligt och är ett bra val för både nybörjare och avancerade användare.

13. Buzzsumo

Buzzsumo - verktyg för innehållsmarknadsföring och konkurrentanalys

Buzzsumo är ett verktyg för innehållsanalys som hjälper dig att hitta de mest delade innehållen på sociala medier och på webben. Det ger dig också möjlighet att hitta influencers och domäner inom ditt ämnesområde. Med Buzzsumo kan du också få insikt i vad som är populärt just nu och vad som har varit populärt under en längre tid, vilket ger dig möjlighet att skapa innehåll som är mer troligt att engagera och delas av dina målgrupper. Verktyget är ett bra hjälpmedel för att planera och optimera ditt innehåll för att få bättre resultat i sökmotorerna.

14. SERanking

SERanking - verktyg för sökmotorsoptimering och konkurrentanalys

SERanking är ett verktyg för sökmotoroptimering (SEO) som ger dig en detaljerad översikt över dina webbplatsers prestanda i sökmotorerna. Det ger dig möjlighet att spåra dina rankningar för sökord, få insikter i dina tillbakalänkar, samt övervaka dina konkurrenters prestanda. SERanking erbjuder även en mängd olika rapporter och verktyg för att hjälpa dig att förbättra din webbplats SEO. Det är ett användarvänligt verktyg som är lätt att navigera och ger dig all den information du behöver för att optimera din webbplats och förbättra dina sökmotorresultat.

15. Moz Pro

Moz Pro - plattform för sökmotorsoptimering, annonsering och konkurrentanalys

Moz Pro är ett komplett SEO-verktyg som hjälper dig att förbättra din sökmotoroptimering. Det erbjuder en mängd olika funktioner, inklusive sökordsplanerare, länkanalys, innehållsanalys, resultatsidor (SERP) och webbplatsanalys. Med Moz Pro kan du enkelt spåra och följa dina positioner i sökmotorerna, samtidigt som du får insikter om dina konkurrenter.

16. SpyFu

SpyFu - verktyg för att se konkurrentens sökmotorsoptimering och annonsering

SpyFu är ett avancerat verktyg för sökmotormarknadsföring som hjälper dig att få insikter i dina konkurrenters strategier och använda dessa insikter för att förbättra din egen närvaro online. Verktyget ger dig möjlighet att se vilka sökord dina konkurrenter rankar för, vilka annonser de kör, och hur deras hemsida är byggd, samt mycket mer. Med hjälp av SpyFu kan du identifiera dina konkurrenters svaga punkter och hitta nya sökord och strategier för att öka din egen synlighet och få mer trafik till din hemsida.

17. Google Analytics

Google Analytics - verktyg för att analysera webbanvändning och prestanda

Google Analytics är ett verktyg som hjälper till att mäta och analysera trafik på en webbplats. Det är ett gratis verktyg från Google som ger dig insikt i hur många besökare som besöker din webbplats, var de kommer ifrån, vilka sidor som är mest populära och mycket annat. Med Google Analytics kan du också se vilka sökord som leder till din webbplats, vilket kan hjälpa dig att optimera din SEO. Du kan också använda verktyget för att mäta konverteringar och för att skapa mål och rapporter för att följa din webbplats framgång.

18. Bing Webmaster Tools

Bing Webmaster Tools - verktyg för att optimera webbplatsen för Bing sökmotorn

Bing Webmaster Tools är ett gratis verktyg från Bing som ger dig information om hur din webbplats presterar på Bing och Yahoo. Du kan använda det för att få insikter i hur dina sidor rankar, vilka sökord som används för att hitta din webbplats och hur användarna interagerar med din webbplats.

Ovanstående verktyg är alla bra alternativ för att hjälpa dig att hitta de bästa sökorden och få insikter i dina konkurrenters annonsstrategier. Det är viktigt att undersöka vilket verktyg som passar bäst för dina specifika behov och budget. Personligen gillar jag Google Keyword Planner och SEMrush.

Ta hjälp av Adster

Behöver du hjälp med att göra en sökordsanalys för att förbättra din hemsidas ranking på Google? Adster är det bästa valet för dig. Med över 10 års erfarenhet av sökoptimering och sökmarknadsföring hjälper vårt team dig att optimera din hemsida och annonser för de söktermer som är viktiga för din verksamhet.

Kontakta oss idag för ett gratis prisförslag. Vi ser fram emot att hjälpa dig och ditt företag att nå framgång genom en komplett sökordsanalys.

Relaterade inlägg

Få ett prisförslag

Vi gör en individuell bedömning utifrån dina behov. Fyll i dina uppgifter eller ring 010-4912909 för ett prisförslag.

Call Now Button