Så hittar du de bästa sökorden med sökordsplaneraren

Sökordsplaneraren i Google Ads

Att hitta relevanta sökord och fraser för din sökmotoroptimering (SEO) och sökmotormarknadsföring (SEM) kan vara både svårt och tidskrävande. Men med hjälp av sökordsplaneraren kan det bli en enklare process. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad en sökordsplanerare är, varför det är viktigt att använda en och hur man går tillväga för att använda en på rätt sätt.

Så om du är en digital marknadsförare, entreprenör eller driver eget företag, och vill maximera din annonsering online, läs vidare.

1. Vad är en sökordsplanerare?

En sökordsplanerare är ett verktyg som hjälper dig att hitta lämpliga sökord och fraser för din sökmotoroptimering och annonsering på sökmotorer såsom Google och Bing. Det hjälper dig att identifiera de ord och fraser som din målgrupp använder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder.

hitta sökord med google sökordsplanerare

2. Varför du behöver en sökordsplanerare

En av de viktigaste anledningarna till att använda en sökordsplanerare är att hitta relevanta sökord för din webbplats eller Google Ads kampanj. Genom att använda verktyget kan du få insikt i vilka ord och fraser som dina målgrupper använder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder. Detta gör det möjligt för dig att optimera din webbplats eller annonser för dessa sökord, vilket i sin tur kan öka din trafik.

Få information om sökvolym

En annan anledning till att använda en sökordsplanerare är att få insikt i hur ofta ett ord eller en fras söks. Genom att veta hur ofta ett ord eller en fras söks kan du välja de mest relevanta nyckelorden för din webbplats eller annonskampanj. Det kan också hjälpa dig att undvika nyckelord med hög konkurrens, som kan göra det svårt att ranka på första sidan av sökresultaten.

Välj rätt sökord

En sökordsplanerare kan också hjälpa dig att välja rätt sökord för din hemsida eller annonsering. Verktyget ger dig insikt i vilka ord och fraser som är relevanta för din verksamhet, och som dina målgrupper använder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder.

3. Olika sökordsplanerare

Det finns en uppsjö av olika sökordsplanerare tillgängliga på marknaden. De populäraste är Google Keyword Planner, SEMrush och Ahrefs. Varje verktyg har sina för och nackdelar, och vissa är gratis medans andra kostar.

google sökordsplanerare

Google Keyword Planner (Gratis)

Google Keyword Planner är ett gratis verktyg från Google som hjälper dig att hitta relevanta sökord för din sökoptimering eller sökmarknadsföring. Sökordsplaneraren ger dig insikt i hur ofta ett ord eller en fras söks och ger också förslag på relaterade nyckelord. Fördelarna med Google Keyword Planner är att det är helt gratis att använda och enkelt att navigera runt.

semrush sökordsplanerare

SEMrush (Från $119.95/månad)

SEMrush är ett annat populärt verktyg för sökordsplanering som erbjuder en rad avancerade funktioner. Verktyget ger dig information om organisk och betald trafik, volym för sökord, backlinks, och mycket annat. SEMrush ger också information om dina konkurrenters nyckelord och rankning, vilket kan vara användbart för att hålla dig konkurrenskraftig. SEMrush kostar från $119.95/mån.

ahrefs sökordsplanerare

Ahrefs (Från $99/månad)

Ahrefs är ett annat avancerat verktyg för sökordsplanering. Ahrefs är väldigt likt SEMrush men kostar från $99/månad att använda.

Andra verktyg

Det finns många andra verktyg för sökordsplanering tillgängliga på nätet, inklusive Keyword Tool, Long Tail Pro och KWFinder. Var och ett av dessa verktyg har sina egna unika funktioner och fördelar.

Fördelar och nackdelar med varje verktyg

Varje verktyg har sina egna fördelar och nackdelar. Det är viktigt att tänka på vad du försöker att uppnå med din SEO eller annonskampanj och välja det verktyg som bäst passar dina behov. Detta kan innebära att prova flera verktyg för att se vilket som fungerar bäst för dig.

4. Innan du kommer igång med sökordsplaneraren

Innan du börjar använda en sökordsplanerare är det viktigt att sätta mål för vad du försöker att uppnå med din sökoptimering eller annonsering. Vill du öka trafiken till din webbplats? Vill du öka försäljningen av en viss produkt eller tjänst? Eller är du ute efter att bygga ett varumärke och öka din trafik? Dessa mål kommer att påverka vilka nyckelord du väljer att fokusera på.

Identifiera målgruppen

Det är också viktigt att identifiera din målgrupp innan du börjar använda en sökordsplanerare. Genom att veta vem din målgrupp är kan du välja nyckelord och fraser som är relevanta för dem och som de sannolikt använder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder.

Välja rätt nyckelord

När du har identifierat dina mål och målgrupp är det dags att välja rätt nyckelord och fraser att fokusera på. En sökordsplanerare kan hjälpa dig att hitta lämpliga nyckelord och fraser genom att visa hur ofta de söks och ge förslag på relaterade nyckelord. Det är viktigt att välja nyckelord som är relevanta för din verksamhet och som dina målgrupper använder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder.

Optimera

När du har valt rätt sökord är det viktigt att övervaka och optimera din strategi regelbundet. Det hjälper dig att se om dina sökord är effektiva eller inte, och om det behövs, gör justeringar för att få bättre resultat. Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad med förändringar i sökmotorerna och anpassa din strategi därefter.

5. Så här använder du Google sökordsplaneraren

Googles sökordsplanerare, (Google Keyword Planner), är fortfarande ett av de mest använda och effektiva verktygen för att identifiera lämpliga sökord och fraser. Det är enkelt att använda och gratis, det enda som krävs är ett Google Ads-konto.

Logga in på ditt Google Ads-konto

Logga in på ditt Google Ads-konto och klicka på ”Verktyg och inställningar” > ”Sökordsplaneraren”

Google sökordsplaneraren i google ads

Välj upptäck nya sökord

Klicka sedan på ”Upptäck nya sökord”.

upptäck nya sökord med google keyword planner tool

Ange sökord

Ange dina sökord eller en hemsida för att få förslag på relaterade sökord. Klicka sedan på ”Hämta resultat”.

ange sökord i google sökordsplanerare

Filtrera och sortera dina resultat

Du kan filtrera och sortera dina resultat baserat på sökvolym, CPC, konkurrens och andra parametrar. Spara ner de sökord som är relevanta för dina produkter eller tjänster.

sökresultat för sökordsplaneraren

6. Sammanfattning

En sökordsplanerare är ett verktyg som hjälper dig att hitta lämpliga nyckelord och fraser för din sökmotoroptimering och annonsering. Det hjälper dig att identifiera de ord och fraser som dina målgrupper använder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder. Det är viktigt att använda en sökordsplanerare för att öka din online synlighet och nå din målgrupp.

Tips och tricks

Det är viktigt att sätta mål för vad du försöker att uppnå med din SEO eller annonskampanj. Identifiera din målgrupp och välj nyckelord och fraser som är relevanta för dem och som de sannolikt använder när de söker efter produkter eller tjänster som du erbjuder. Övervaka och justera din strategi regelbundet för att få bästa resultat.

Var man kan hitta mer information

Det finns många resurser tillgängliga på nätet för att lära dig mer om sökordsplanering och SEO, inklusive bloggar, forum och webbplatser för digital marknadsföring. Det kan också vara till hjälp att läsa böcker om ämnet eller delta i utbildningar eller kurser. Det är viktigt att fortsätta lära och utvecklas för att hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna och teknikerna inom sökordsplanering.

Prova på och experimentera

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig en bra överblick över vad en sökordsplanerare är och hur det kan hjälpa dig att öka din online synlighet och nå din målgrupp. Vi uppmanar dig att prova olika verktyg och att sätta mål, identifiera din målgrupp och välja rätt nyckelord och fraser för att få bästa resultat.

Ta hjälp av Adster

Behöver du hjälp med att förbättra din synlighet och nå din målgrupp genom sökmotoroptimering och sökmarknadsföring? Då är Adster vara det perfekta valet för dig. Vi på Adster har mångårig erfarenhet av att hjälpa företag att utveckla deras digitala närvaro och vi har hjälpt några av Sveriges främsta företag med det.

Så, om du vill ha expertis och professionell hjälp med ditt företags digitala marknadsföring är du välkommen att kontakta oss på 010-4912909, skicka ett mejl till hej@adster.se eller använd formuläret nedanför, vi ser fram emot att hjälpa dig och ditt företag att nå framgång.

Relaterade inlägg

Få ett prisförslag

Vi gör en individuell bedömning utifrån dina behov. Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett skräddarsytt förslag!