Konverteringsoptimering: Så ökar du din konvertering

konverteringsoptimering - CRO

Konverteringsoptimering (CRO) går ut på att maximera antalet besökare som utför en viss handling på din sajt, vad det än må vara. Det kan handla om att genomföra ett köp, begära en offert, ringa, anmäla sig till en tjänst eller ett event.

Konverteringsoptimering fungerar för de allra flesta sajter och verksamheter av olika slag, oavsett om det handlar om e-handel, tjänsteföretag eller restauranger. Läs vidare för att lära dig hur du kan öka din konvertering.

Vad är konverteringsoptimering?

Konverteringsoptimering handlar om att öka antalet konverteringar och vinsten på din hemsida eller landningssida. Målet är att få fler besökare att konvertera till leads eller betalda kunder genom att använda olika metoder och tekniker. Genom att fokusera på konverteringsoptimering kan du få bättre resultat under en längre period, till en lägre annonseringskostnad, till exempel via Google Ads.

En jämförelse som visar en bra och en dåligt konverteringsoptimerad hemsida

Varför ska jag använda konverteringsoptimering?

Genom att använda dig av konverteringsoptimering kan du få en bättre förståelse för vad som får besökare att konvertera och vad som hindrar dem från att göra det. Du kan använda olika metoder som användartester, hypoteser och A/B-tester för att identifiera problem och förbättra din hemsida.

Vad är fördelarna med konverteringsoptimering?

  • Ökad avkastning på din marknadsföringsbudget.
  • Mer nöjda besökare som hittar det de söker och utför en handling enklare.
  • Mer kostnadseffektivt än att försöka få in fler besökare till sajten.

Genom att förbättra din konverteringsgrad kan du få fler av dina nuvarande besökare att bli betalande kunder. Det betyder att konverteringsoptimering är mer prisvärt än att försöka vinna nya besökare till din sajt. Du kan få ut mer av den marknadsföring du redan har.

konverteringsoptimering i google ads

Ett exempel på hur en optimerad landningssida kan öka konverteringar. En jämförelse visar att landningssidan har en conversion rate på 45.12%, medan den vanliga hemsidan bara har en conversion rate på 13.16%.

Få besökarna att stanna kvar och konvertera

Många sajter har låg konverteringsgrad jämfört med vad de skulle kunna ha, det finns alltid möjlighet att få fler besökare att bli kunder. Orsakerna till det kan variera, från svårtillgängliga knappar, brist på information eller en sajt som inte ger tillräckligt med förtroende för att besökaren ska vilja genomföra ett köp. Med konverteringsoptimering (CRO) hjälper vi dig att få besökarna att stanna kvar på sajten och öka chansen för konvertering. Varje fall är unikt och därför anpassar vi vår strategi efter din sajts specifika förutsättningar och begränsningar.

Optimerat kontaktformulär

Varför dina besökare lämnar din sajt utan att konvertera

För att kunna öka konverteringsgraden är det viktigt att först förstå varför besökare lämnar sajten utan att konvertera. Detta kan man göra genom att samla och analysera både kvalitativ och kvantitativ data. För att få in detta data använder vi oss av en mängd olika metoder och verktyg.

  • Webbanalys är en viktig del i att identifiera orsakerna till låg konverteringsgrad. Vi använder oss av verktyg som Google Analytics, Hotjar och andra väletablerade analysverktyg för att samla in data. Denna data är grunden för att dra insikter och identifiera problemområden.
  • Interaktiva heatmaps, clickmaps och scrolldjup hjälper oss att se var besökarna klickar mest, hur de scrollar på sajten och vilka delar av innehållet som är mest intressant för dem. Detta ger oss en bättre förståelse för skillnaderna mellan desktop och mobil.
  • Conversion funnels hjälper oss att se var i flödet besökarna droppar av och hitta fallgropar och möjligheter för förbättring.
  • Mouse recordings ger oss möjlighet att se vad enskilda besökare gör på sajten och identifiera problemområden.

hotjar heatmaps för konverteringsoptimering, CRO

Baserat på insikterna från analysen skapar vi en åtgärdsplan med detaljerade förbättringsåtgärder i prioritetsordning.

3 tips för att öka konverteringen på din hemsida

1. Använd A/B-testning för att optimera din hemsida

Skapa olika versioner av din hemsida och testa dem. Jämför resultaten och välj den version som ger högst konvertering. Implementera vinnande versionen och fortsätt testa för att förbättra ytterligare.

2. Fokusera på en tydlig Call-To-Action (CTA)

Se till att din CTA är lätt att hitta och tydligt formulerad. Använd starka ord som ”Köp nu” eller ”Få offert” för att uppmana besökaren att göra en handling. Testa olika placement och design för CTA för att se vad som fungerar bäst.

3. Anpassa din hemsida för din målgrupp

Identifiera din målgrupp och undersök deras beteende och preferenser. Anpassa din hemsida och ditt innehåll för att möta deras behov och intressen. Använd personligt språk och anpassade erbjudanden för att skapa en känsla av relevans och tilltro.

konverteringsoptimering - en bra vs en dålig cta knapp

Prova på och experimentera

Att ha en bra konverteringsoptimering är avgörande för att öka försäljningen och vinsten på din hemsida. Genom att använda de råd och metoder som nämns i den här artikeln, kan du öka konverteringen och få fler kunder.

Det är viktigt att komma ihåg att det kräver tid för att se vad som fungerar bäst för ditt företag och din hemsida. Var inte rädd för att testa nya idéer och se till att alltid sträva efter att förbättra din hemsida för att öka konverteringen.

Ta hjälp av Adster

Behöver du hjälp att förbättra din hemsidas konvertering? Adster är det bästa valet för dig. Med över 10 års erfarenhet av konverteringsoptimering hjälper vårt team dig att öka konverteringen på din hemsida. Kontakta oss idag för ett gratis prisförslag. Vi ser fram emot att hjälpa dig och ditt företag att nå framgång.

Relaterade inlägg

Få ett prisförslag

Vi gör en individuell bedömning utifrån dina behov. Fyll i dina uppgifter eller ring 010-4912909 för ett prisförslag.

Call Now Button