Vad är Google My Business? (Google Företagsprofil)

Google Företagsprofil - Google My Business

Som en företagare har du säkert hört talas om Google My Business, men vad är det egentligen och varför är det viktigt? Google My Business, även känt som Google Business eller Google Företagsprofil, är en gratistjänst som låter företagare lista deras verksamhet direkt i Googles sökresultat och Google Maps. Det är ett enkelt sätt att nå fler kunder och öka din lokala närvaro.

Vad är Google My Business?

Google My Business (Google Företagsprofil) är en företagskatalog som är helt gratis och gör det lättare för företagare att synas i sökresultaten och i Google Maps. Genom att skapa en profil kan du visa upp information om ditt företag, inklusive adress, telefonnummer, öppettider, bilder och recensioner.

Google SERP - Google Företagsprofil, Google Ads och Organiska sökresultat

Varför är Google My Business viktigt?

Google My Business är viktigt för flera olika anledningar. För det första hjälper det dig att synas på Google Maps, vilket kan öka dina chanser att nå nya kunder. När en användare söker efter en verksamhet som din, eller tjänster som du erbjuder, kan din profil visa en liten ”markör” på Google Maps med ditt företagsnamn, adress och telefonnummer.

Google My Business - Google Maps - Google Företagsprofil

Kommunikation med kunder

En företagsprofil tillåter direkt kommunikation med kunder via företagsprofilen. Kunden kan lämna recensioner, ladda upp bilder och skriva kommentarer.

Visning av företagsinformation

Google My Business visas direkt i sökresultaten och i Google Maps, särskilt för lokalt relaterade sökningar. När man klickar på sökresultatet visar Google mer information om företaget, inklusive öppettider, betyg och bilder.

Inlägg i flödet

Google My Business har en funktion för att skapa och publicera egna inlägg i företagsprofilen, såsom uppdateringar, nyheter och erbjudanden. Det fungerar som ett socialt nätverk, men med den skillnaden att man når en större publik än bara de som följer företaget på exempelvis Facebook, Twitter eller LinkedIn.

Gratis webbplats

Google erbjuder registrerade företag att skapa en gratis webbplats via profilen, lämpligt för små verksamheter som bara behöver en enkel närvaro på nätet.

Analys

Varje företag på Google My Business får insikt om hur kunder använder profilen. Detta inkluderar saker som antalet visningar och sökord. Statistiksidan visar också antalet visningar för bilderna och vilka som fått mest klick. Företaget kan jämföra sin prestanda med andra företag inom samma kategori.

Kan en företagsprofil hjälpa eller påverka din rankning?

Google själva har påpekat att det ökar möjligheterna att synas i de organiska sökresultaten om företaget har en registrerad företagsprofil. Att ansluta företagets hemsida till Google My Business är, med andra ord, ett sätt att förbättra synligheten och den lokala SEO på Google.

Så här skapar du en Google Företagsprofil:

google my business, google företagsprofil för lokal seo

 1. Gå till Google Företagsprofil hemsida
 2. Klicka på den blå knappen ”Hantera din profil”
 3. Ange information om din verksamhet, inklusive namn, adress, telefonnummer och kategori.
 4. Verifiera din verksamhet genom att välja en verifieringsmetod (post, telefon eller email) och följ instruktionerna.
 5. Lägg till information om din verksamhet, inklusive beskrivning, bilder, tjänster och öppettider.

Tips för att optimera din Google My Business:

 • Lägg till bilder i hög kvalité, som visar upp din verksamhet och dina produkter eller tjänster.
 • Uppdatera din information regelbundet och va aktiv, ändra eller lägg till tjänster, publicera blogginlägg och nyheter.
 • Be dina kunder att lämna recensioner och betyg.
 • Svara på både positive och negativa recensioner för att visa att du bryr dig om din kundupplevelse.

Vanliga frågor om Google My Business:

Nedan har vi listat vanliga frågor och svar om Google My Business. Har du fler frågor? Tveka inte att kontakta oss.

Google My Business är helt gratis att använda. Du kan snabbt och enkelt skapa ett konto för din verksamhet och öka din lokala synlighet på en gång.

Nej, du kan bara ha en företagsprofil per verksamhet och adress.

Recensioner och omdömen påverkar hur potentiella kunder ser på din verksamhet och kan påverka deras beslut att välja din verksamhet. Det är viktigt att ha ett bra rykte på webben genom att samla positiva recensioner och hantera negativa recensioner på ett professionellt sätt.

Du kan se hur många besökare du har fått från din företagsprofil genom att gå in på ”Prestanda” eller ”Performance” i din profil.

Det finns en rad alternativ för att synas på Google och få mer synlighet för ditt företag. Några av de vanligaste metoderna inkluderar:

 • Betald annonsering med Google Ads: En snabb och effektiv metod, men med en kostnad.
 • Sökmotoroptimering: En långsiktig strategi som hjälper till att öka den organiska trafiken till din hemsida.
 • Google Företagsprofil: En gratis lösning som ger dig en ökad lokal närvaro på Google Maps och sökresultaten.

Ja det kan vi. Vi hjälper företag i hela Sverige med både Google Ads och att sätta upp en optimerad Google My Business som rankar högt på Google.

Relaterade inlägg

Få ett prisförslag

Vi gör en individuell bedömning utifrån dina behov. Fyll i dina uppgifter eller ring 010-4912909 för ett prisförslag.