Lokal SEO: Den kompletta guiden 2023

Lokal SEO - Den kompletta guiden 2023

Att ha en stark närvaro online är avgörande för varje företag. Och när det gäller lokal SEO är det viktigt att ha en strategi som hjälper dig att nå ut till en lokal målgrupp och öka ditt nätverk. Men med så många faktorer som påverkar din lokala SEO-ranking, kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Det är därför vi har skapat den här kompletta guiden för lokal SEO 2023. Vi tar dig igenom de viktigaste stegen för att optimera din närvaro på nätet. Följ våra tips och tricks för att skapa en effektiv lokal SEO-strategi som hjälper dig att nå lokala kunder och växa din verksamhet.

Vad är lokal SEO?

Lokal SEO handlar om att förbättra din närvaro och synlighet på lokala sökningar på Google. Målet är att göra det lättare för lokala kunder att hitta dig och öka mängden av relevant trafik till din webbplats. Detta innebär att optimera din webbplats för specifika sökord som är relaterade till din bransch och geografiska plats.

Lokal SEO - Google SERP

Varför är lokal SEO viktigt?

Lokal SEO är viktigt eftersom det kan hjälpa dig att nå din målgrupp och öka dina affärsmöjligheter. När människor söker efter en produkt eller tjänst i närheten, är det troligt att de kommer att använda en lokal sökning. Om din webbplats rankar högt på lokala sökningar, ökar du sannolikheten för att nå dessa människor och öka försäljningen.

Hur optimerar du din webbplats för lokal SEO?

Det finns flera saker du kan göra för att optimera din webbplats för lokal SEO, här är några exempel:

  • Lägg till företagsinformation, inklusive namn, adress och telefonnummer på din webbplats.
  • Skapa en Google My Business (Google Företagsprofil) och uppdatera den regelbundet med relevant information och bilder.
  • Använd lokala sökord i din webbplatsinnehåll och metabeskrivningar.
  • Få lokala tillbakalänkar (backlinks) från andra relevanta webbplatser.
  • Lägg till bilder och videor för att göra din webbplats mer tilltalande för användare och sökmotorer.

Hur påverkar Google Företagsprofil din lokala SEO?

Google Företagsprofil (Google My Business) är ett verktyg som låter dig lägga till och hantera information om ditt företag på Google. Det hjälper dig att synas på Google Maps och i lokala sökresultat. Genom att uppdatera din profil med riktig information och bilder, ökar du sannolikheten för att ditt företag dyker upp i lokala sökningar. Du kan också få recensioner från kunder, vilket kan påverka hur högt du rankar på lokala sökningar.

Google SERP - Lokal SEO

Så skapar du en Google Företagsprofil

Gå till Google Företagsprofil och logga in med ditt Google-konto. Om du inte har ett Gmail-konto, måste du skapa ett först.

google my business, google företagsprofil för lokal seo

Klicka på ”Hantera din profil” och fyll i företagsnamn och företagskategori.

Google Företagsprofil - Företagsinformation

Ange om kunderna kan besöka er, t.ex. en butik eller kontor.

Ange din företagsadress och klicka ”Nästa”.

Google My Business - Företagsadress

Ange vart företaget befinner sig och klicka ”Nästa”.

Google Företagsprofil - Ange företagsplats

Ange om du erbjuder leverans eller hem- och kontorsbesök.

Skapa Google Företagsprofil för lokal seo

Ange dina kontaktuppgifter, såsom telefonnummer och webbplats.

Google företagsprofil - Ange kontaktuppgifter

Ange dina tjänster och klicka ”Nästa”.

Google Företagsprofil - Ange tjänster

Ange dina öppettider och klicka på ”Nästa”.

Google My Business - Ange öppettider

Välj om kunderna ska kunna skicka meddelande direkt till ditt företag på Google, utan kostnad.

Google My business inställningar

Lägg till en verksamhetsbeskrivning. Ta dig tid att beskriva din verksamhet och dess tjänster noggrant (max 750 tecken). Använd sökord som är relevanta för dina kunder för att öka synligheten i sökresultaten. Gör en sökordsanalys för att identifiera de viktigaste sökorden som bör inkluderas i din beskrivning. Du kan använda verktyg som sökordsplanerare för att hitta lämpliga sökord.

Google Företagsprofil - Verksamhetsbeskrivning

Lägg till foton på ditt företag, visa dina produkter eller tjänster.

Optimera lokal seo med google företagsprofil

För att slutföra processen, se till att verifiera din företagsinformation genom att klicka på ”Bli verifierad”. När det är gjort är du färdig och kan dra nytta av Google Företagsprofil, vilket kommer att förbättra din lokala SEO.

Verifiera Google Företagsprofil

Så hittar du rätt sökord för lokal SEO

Att hitta rätt sökord för lokal SEO är avgörande för att förbättra din sökranking och nå en bredare målgrupp. Följ dessa steg för att säkerställa att du använder de bästa sökorden för din verksamhet:

Steg 1: Förstå din målgrupp

Först och främst är det viktigt att du förstår din målgrupp och vad de söker efter. Genom att förstå din målgrupp kan du identifiera de sökord och fraser som de använder när de söker efter dina produkter eller tjänster.

Steg 2: Använd Google sökordsplanerare (Google Keyword Planner)

Använd Google sökordsplanerare (kallas även för Google Keyword Planner) för att hitta relevanta sökord för din verksamhet. Sökordsplaneraren ger dig en lista över relevanta sökord och information om sökvolym och konkurrens.

Google sökordsplanerare - Lokal SEO

Steg 3: Analysera din nuvarande webbplats

Granska din nuvarande webbplats och undersök vilka sökord och fraser du redan använder. Du kan använda Google Search Console för att se vilka sökord och sidor som redan fungerar bra för din verksamhet, och lägga till fler relaterade sökord.

Lokal SEO - Google Search Console

Steg 4: Inkludera lokala sökord

Se till att inkludera lokala sökord i din webbplats, till exempel ”Frisör Örebro eller Frisörsalong Örebro” Detta hjälper till att fånga uppmärksamheten från potentiella kunder som söker efter dina produkter eller tjänster, och ökar chansen att ranka högre för lokala sökningar.

Steg 5: Utforska konkurrenternas sökord

Ta reda på vilka sökord dina konkurrenter använder. Du kan använda SEO-verktyg som Google Keyword Planner, SEMrush eller Ahrefs för att se vilka sökord de rankar högt för. Du kan också undersöka deras hemsida med verktyg som SEO Minion för att se vilka sökord de har inkluderat i sin SEO-titel och metabeskrivning.

Hur påverkar tillbakalänkar (backlinks) din lokala SEO?

Tillbakalänkar är länkar från andra webbplatser till din egen webbplats. De är viktiga för din lokala SEO eftersom de hjälper till att visa Google att din webbplats är viktig och relevant. Här är några sätt som tillbakalänkar påverkar din lokala SEO:

  • Relevans: Google ser tillbakalänkar som en röst om din webbplats relevans. Ju fler tillbakalänkar från relevanta och viktiga webbplatser, desto högre relevans tilldelar Google din webbplats.
  • Autoritet: Tillbakalänkar från högt rankade webbplatser hjälper till att öka din webbplats autoritet. Detta påverkar positivt din sökresultatplacering eftersom Google vill visa de mest autoritära och viktiga webbplatserna för användare.
  • Sökordsförstärkning: Genom att inkludera sökordsrelaterade tillbakalänkar, förstärker du dina sökords och visar Google vikten av dem för din webbplats.
  • Användarupplevelse: Tillbakalänkar till din webbplats från andra webbplatser hjälper till att öka användarnas tilltro till din webbplats. Detta leder till en bättre användarupplevelse, vilket kan påverka din sökresultatplacering positivt.

Det är viktigt att bygga kvalitativa och relevanta tillbakalänkar till din webbplats för att förbättra din lokala SEO. Men det är också viktigt att undvika skadliga tillbakalänkar eller att bygga tillbakalänkar snabbt eller i stora mängder, eftersom detta kan påverka din sökresultatplacering negativt.

Innehåll och optimering

För att förbättra din lokala SEO-ranking är det viktigt att ha relevant och användbar information på din webbplats. Innehåll som adresser, telefonnummer, öppettider, kategorier och nyckelord som rör din verksamhet bör vara uppdaterade och korrekta.

Det är även viktigt att optimera innehållet på din webbplats för lokala sökningar. Detta inkluderar att använda lokala nyckelord i dina metataggar, innehållstexter och bildtexter.

Slutsats

Att förbättra din lokala SEO-ranking kräver en kombination av strategiska åtgärder och kontinuerligt arbete. Genom att följa de steg vi har beskrivit i denna guide, kan du optimera din närvaro online och nå ut till en större målgrupp. Men kom ihåg, det är viktigt att hålla sig uppdaterad och anpassa dina strategier efter sökmotorernas förändringar för att upprätthålla en hög ranking. Good luck!

Kom igång med lokal SEO

Att optimera sin lokala SEO kan vara en tidskrävande och komplex process, särskilt för företag som inte har erfarenhet eller kunskap inom området. Men det är viktigt att förstå att en stark lokal SEO kan leda till ökad synlighet och fler kunder för ditt företag.

Om du vill säkerställa att din lokala SEO är i toppform och att du gör allt du kan för att nå dina mål, är det dags att ta hjälp av Adster. Vår erfarna team av lokala SEO-specialister har de verktyg och kunskaperna som behövs för att hjälpa dig att nå din fulla potential.

Kontakta oss idag för att ta ditt företags lokala SEO till nästa nivå!

Relaterade inlägg

Få ett prisförslag

Vi gör en individuell bedömning utifrån dina behov. Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med ett skräddarsytt förslag!