Så skapar du en framgångsrik landningssida (med exempel)

Är du redo att öka din konverteringsgrad och skapa en mer engagerande online-upplevelse? En välutformad landningssida kan vara svaret på dina frågor. Men vad är en landningssida, och hur kan du använda den för att främja ditt varumärke? Låt oss dyka djupare in i detta ämne

Vad är en landningssida?

En landningssida, ibland också kallad destinations- eller ankomstsida, är den webbsida som dina besökare landar på när de klickar på en länk i en e-post, annons eller annan digital kanal. Ofta är en landningssida utformad med ett specifikt syfte i åtanke, som att sälja en produkt, fånga en potentiell kunds information eller att leda besökaren till ett visst område av en webbplats.

Syftet med en landningssida

Landningssidor är ett kraftfullt verktyg för att öka konverteringarna. De ger en möjlighet att fånga besökarens uppmärksamhet och leda dem vidare i köpprocessen. Med en bra landningssida kan du ge en direkt och fokuserad presentation av din produkt eller tjänst, vilket kan öka konverteringsfrekvensen.

Vem riktar sig din landningssida till?

Din landningssida bör alltid rikta sig till en specifik målgrupp. Genom att rikta innehållet på din landningssida till en specifik demografi, kan du öka relevansen och effektiviteten av din marknadsföring. Om du till exempel säljer babyprodukter, bör ditt innehåll vara skräddarsytt för att engagera nya föräldrar.

Identifiera målet för din landningssida

Varje landningssida bör ha ett klart och specifikt mål. Detta kan vara att driva försäljning, generera leads, registrera användare för ett nyhetsbrev, eller att ladda ner en app eller PDF. Genom att ha ett tydligt mål kan du skapa innehåll och design som styr besökare mot den åtgärd du önskar.

Vad ska man ha en landningssida till?

Landningssidor kan användas för en mängd olika ändamål. De är ett utmärkt verktyg för att marknadsföra specifika erbjudanden eller produkter, samla in information om potentiella kunder, eller till och med för att genomföra kundundersökningar. Genom att rikta innehållet och designen till en specifik målgrupp kan du öka relevansen och effektiviteten av dina marknadsföringsinsatser.

Behöver man en landningssida när man har en hemsida?

Även om du redan har en hemsida, kan en landningssida fortfarande spela en viktig roll i din digitala marknadsföring. Medan hemsidan fungerar som en omfattande resurs för att ge besökarna en inblick i ditt varumärke och dina erbjudanden, är en landningssida inriktad på en enda konverteringsväg. Den kan hjälpa dig att skapa en fokuserad och engagerande upplevelse för en specifik kampanj eller produkt.

Landningssida vs hemsida

Landningssidor och hemsidor tjänar olika syften. Medan en hemsida ofta är designad för att ge en bred översikt över ditt företag och dess tjänster, är en landningssida oftast mycket mer fokuserad. Landningssidor är utformade för att driva en specifik handling, till exempel att få en besökare att göra ett köp, registrera sig för ett nyhetsbrev eller ladda ner en guide.

Landningssida i WordPress för företaget Defekta Bilar

Vad är skillnaden mellan en landningssida och en hemsida?

En hemsida är ofta bred och innehållsrik, med många sidor och länkar som ger en omfattande bild av ditt företag och dess erbjudanden. En landningssida å andra sidan, är avgränsad och fokuserad. Dess huvudsakliga syfte är att driva en specifik handling, till exempel att registrera sig för ett evenemang, fylla i en formulär för att ladda ner en e-bok, eller genomföra ett köp. Landningssidan är därför oftast mycket enklare och mer direkt än en hemsida.

Olika typer av landningssidor

Det finns flera olika typer av landningssidor, var och en med sitt eget specifika syfte. Till exempel:

Lead capture landningssida

En lead capture-landningssida är designad för att samla in information om potentiella kunder, eller leads. Den här typen av landningssida erbjuder ofta något av värde, som en e-bok eller en webbinar, i utbyte mot besökarens kontaktinformation.

Click-through landningssida

En klick-genom landningssida har som syfte att leda besökaren vidare till en annan sida, till exempel en sida där de kan genomföra ett köp. Den här typen av landningssida används ofta i e-handel för att informera besökaren om en specifik produkt eller ett erbjudande innan de förs vidare till kassan.

Splash-sida

En splash-sida är en typ av landningssida som visar upp viktig information, som ett speciellt erbjudande eller en kommande händelse, direkt när en besökare kommer till din webbplats. Den här sidan visar upp detta innan de går vidare till den huvudsakliga innehållet.

Squeeze landningssida

En squeeze landningssida är en form av lead capture-landningssida som är särskilt fokuserad på att samla in e-postadresser. Den här sidan ’pressar’ ut besökarens e-postadress genom att erbjuda något av värde i utbyte.

Tack landningssida

En tack landningssida är sidan som en besökare kommer till efter att de har genomfört en viss handling, som att fylla i ett formulär eller genomföra ett köp. Den här sidan används för att tacka besökaren för deras handling och kan också ge ytterligare information eller erbjudanden.

Långformad säljsida

En långformad säljsida är en detaljerad landningssida som går igenom alla aspekter av ett erbjudande i detalj. Dessa sidor används ofta för produkter eller tjänster som kräver en större investering, både i tid och pengar, från kunden.

Avprenumerera sida

En ”avprenumerera landningssida” är sidan som en användare kommer till när de väljer att avsluta sin prenumeration på till exempel ett nyhetsbrev. Denna sida bör bekräfta användarens handling och idealiskt erbjuda andra sätt att hålla kontakten med ditt företag.

Kommande landningssida

En kommande landningssida används för att bygga förväntan inför en kommande produktlansering, evenemang eller tjänst. Den kan användas för att samla in e-postadresser för att hålla personer uppdaterade om det kommande lanseringsdatumet.

Produktsida

En produktsida fungerar som en landningssida för en specifik produkt på din webbplats. Denna sida ska innehålla allt en potentiell kund behöver veta för att fatta ett köpbeslut, inklusive produktdetaljer, pris, bilder, och recensioner.

Evenemangs landningssida

En evenemangs landningssida är skapad för att informera om och sälja biljetter till ett specifikt evenemang. Denna typ av landningssida bör innehålla alla detaljer om evenemanget, inklusive datum, tid, plats, priser och information om hur man köper biljetter.

Hur ser en landningssida ut?

En landningssida bör vara ren, enkel och fokuserad. Den bör inkludera en stark rubrik, tydlig och koncis text, attraktiva bilder eller grafik, och en stark call-to-action. Sidan bör också vara optimerad för SEO, vilket innebär att den innehåller relevanta sökord och fraser, som ”landningssida exempel” eller ”skapa landningssida”, för att öka synligheten på sökmotorerna. Slutligen bör sidan vara mobilvänlig, eftersom en stor andel av webbtrafiken kommer från mobila enheter.

Hur skaffar jag en landningssida?

Det finns flera sätt att skapa en landningssida. Du kan anlita en webbdesigner eller en digital marknadsföringsbyrå för att designa och bygga sidan åt dig. Alternativt kan du använda en av de många online-plattformar som erbjuder enkla, dra-och-släpp-verktyg för att skapa egna landningssidor. Vilket alternativ du än väljer, kom ihåg att sidan bör vara optimerad för sökmotorerna med relevanta sökord som ”skapa landningssida” eller ”landningssidor seo”.

Verktyg för att skapa landningssidor

Det finns flera online-plattformar och verktyg som kan hjälpa dig att skapa effektiva landningssidor. Verktyg som Unbounce, Leadpages och Instapage erbjuder en rad mallar och dra-och-släpp-funktioner som gör det lätt att skapa attraktiva och högkonverterande landningssidor. Dessa verktyg kan också hjälpa dig att A/B-testa olika versioner av din sida för att se vilken som fungerar bäst.

Hur mycket kostar en landningssida?

Kostnaden för att skapa en landningssida kan variera stort beroende på dess komplexitet och de verktyg du använder för att skapa den. Om du anlitar en professionell designer eller byrå, kan kostnaderna bli högre. Men med de många online-verktyg som finns tillgängliga idag, kan du ofta skapa en effektiv landningssida för en relativt låg kostnad. Det är dock viktigt att komma ihåg att kvaliteten på din landningssida kan ha en stor inverkan på din konverteringsgrad och ditt ROI, så det kan vara värt att investera i professionell design och optimering.

Hur du skapar en landningssida som konverterar

För att skapa en landningssida som konverterar, bör du börja med att definiera ditt mål och din målgrupp. Sidan bör vara ren, enkel och fokuserad, med en stark rubrik, tydlig text och en stark call-to-action. Bilder och grafik kan användas för att göra sidan mer attraktiv och engagerande. Sidan bör också vara optimerad för SEO, med relevanta sökord och fraser. Slutligen, överväg att A/B-testa olika versioner av din sida för att se vilken som ger bäst resultat.

Rubriken

Rubriken på din landningssida spelar en avgörande roll. Den ska snabbt och effektivt kommunicera vad du erbjuder och varför det är värt att ta del av det. En stark rubrik kan öka engagemanget, fokusera besökarens uppmärksamhet och bidra till att öka konverteringarna. Den bör vara kort och kraftfull, och innehålla relevanta sökord för att optimera för sökmotorerna.

Underrubrik

Underrubriken på din landningssida är nästan lika viktig som rubriken. Den ger dig möjlighet att ytterligare förklara ditt erbjudande och fördjupa besökarens intresse. En effektiv underrubrik ska utvidga eller komplettera rubriken och ge mer detaljer om ditt erbjudande eller dina tjänster. Underrubriken bör också innehålla relevanta sökord för att förbättra sidans SEO.

Bullet points

Bullet points är ett effektivt sätt att snabbt och tydligt kommunicera viktig information på din landningssida. De gör det enkelt för besökarna att snabbt skanna sidan och förstå ditt erbjudande. Du kan använda bullet points för att lyfta fram de främsta fördelarna med din produkt eller tjänst, eller för att lista de viktigaste funktionerna. Se till att varje punkt är kort och koncis, och att de sammanlagt ger en tydlig bild av ditt erbjudande.

Bilder

Bilder kan ha en stark inverkan på hur din landningssida uppfattas. En bra bild kan fånga besökarens uppmärksamhet, förstärka ditt budskap och skapa en känslomässig koppling. När du väljer bilder till din landningssida, bör du överväga hur de stödjer ditt budskap och din varumärkesidentitet. Bilderna bör vara av hög kvalitet, relevanta för ditt erbjudande och tilltalande för din målgrupp.

Call to Action

Call to Action (CTA) är en av de viktigaste delarna av din landningssida. Den uppmanar besökaren att utföra en viss handling, till exempel att göra ett köp, ladda ner en guide eller registrera sig för ett nyhetsbrev. Din CTA bör vara tydlig, fokuserad och lätt att hitta på sidan. Den bör också vara koncis, men ändå beskriva exakt vad besökaren kan förvänta sig när de klickar.

Social Proof

Social Proof, eller socialt bevis, kan vara ett mycket effektivt sätt att öka konverteringarna på din landningssida. Det kan innebära att visa recensioner, rekommendationer, eller antalet tidigare kunder som har nöjts med ditt erbjudande. Social proof kan hjälpa till att bygga förtroende och övertyga nya besökare om att de gör rätt val genom att agera på ditt erbjudande.

Hemsida i WordPress för företaget Forever Flora

Landningssidan ska vara tydlig och enkel

Komplexitet är en konverteringsdödare. Din landningssida bör vara så enkel och tydlig som möjligt. Det innebär att undvika allt onödigt innehåll och alla distraktioner. Varje element på sidan bör bidra till ditt huvudsakliga mål. Texten ska vara kort och koncis, designen ska vara ren och enkel, och CTA-knappen ska vara lätt att hitta.

Ta bort allt på landningssidan som distraherar

Allt som inte direkt bidrar till ditt konverteringsmål kan betraktas som en distraktion och bör tas bort från din landningssida. Det kan vara alltifrån orelaterade bilder till onödiga navigationslänkar. Kom ihåg att syftet med din landningssida är att guida besökaren mot en specifik handling. Varje distraktion kan minska dina chanser att uppnå det målet.

Varför ska jag inte ha menyn kvar på min landningssida?

Det kan vara frestande att inkludera en navigationsmeny på din landningssida, men det kan faktiskt vara till nackdel för din konverteringsgrad. Menyn kan dra uppmärksamheten från ditt huvudsakliga erbjudande och leda besökaren bort från sidan innan de har haft en chans att konvertera. En bra landningssida är fokuserad och fri från distraktioner – och det inkluderar navigationsmenyer.

Hur många landningssidor ska jag ha?

Antalet landningssidor du bör ha kan variera beroende på storleken på ditt företag och omfattningen av dina marknadsföringskampanjer. Generellt sett bör du överväga att ha en separat landningssida för varje unikt erbjudande eller kampanj. Om du till exempel kör flera olika PPC-kampanjer, kan det vara fördelaktigt att ha en särskild landningssida för varje annonsgrupp.

Annonser och landningssida ska gå i linje med varandra

För bästa resultat bör dina annonser och din landningssida vara konsekventa och komplettera varandra. Det innebär att det budskap, erbjudande och den designstil som du använder i dina annonser bör speglas på din landningssida. Detta skapar en sömlös och sammanhängande upplevelse för dina besökare, vilket kan öka konverteringsgraden och stärka ditt varumärke.

Hur används landningssidor för att generera leads?

Landningssidor är ett kraftfullt verktyg för att generera leads. Genom att skapa en attraktiv sida med ett starkt erbjudande och en tydlig CTA, kan du uppmuntra besökarna att lämna sina kontaktuppgifter i utbyte mot något av värde, som en e-bok, en demo eller en rabattkod. Detta ger dig möjligheten att fortsätta att marknadsföra för dessa leads, bygga relationer och i slutändan omvandla dem till kunder.

Därför ska du A/B-testa dina landningssidor

A/B-testning är en kritisk del av optimeringen av din landningssida. Genom att testa olika versioner av din sida, kan du se vilken som ger bäst resultat och därmed göra mer informerade beslut om din design och ditt innehåll. A/B-testning kan innebära allt från att testa olika rubriker och bilder till att ändra färgen på din CTA-knapp. Genom att ständigt testa och optimera din sida, kan du förbättra din konverteringsgrad över tid.

Skapa en framgångsrik landningssida kan vara en komplex uppgift, men med rätt kunskap och verktyg kan du skapa en sida som lockar, engagerar och konverterar dina besökare.

Oavsett om du behöver hjälp med att skapa en helt ny landningssida eller vill förbättra en befintlig, står vi på Adster till din tjänst. Med vår expertis inom design, copywriting och SEO kan vi hjälpa dig att skapa en landningssida som inte bara ser bra ut, utan också presterar bra. Kontakta oss idag för att komma igång.

Relaterade inlägg

Få ett prisförslag

Vi gör en individuell bedömning utifrån dina behov. Fyll i dina uppgifter eller ring 010-4912909 för ett prisförslag.

Call Now Button